Први у Србији: Посебни уређаји унутар димњака елиминишу штетне материје Малим корацима до великих еколошких промена.

Један од београдских загађивача, топлана у Гроцкој од јуче не испушта штетне честице у атмосферу. Уз помоћ италијанске технологије Грочани су једним ударцем решили извор загађивања и пронашли начин да уштеде енергију. Деценијама је топлана у Гроцкој као гориво користила угаљ. Његовим сагоревањем у атмосферу је отпуштана велика количина дима, због чега је ваздух у радијусу од око једног километра био загађен и непријатног мириса, док се на околним објектима таложила прашина. Као и већина топлана у Србији, годинама смо се суочавали с проблемом загађења.

Последњих година тражимо решење за смањење емисије штетних гасова и прашкастих материја. Захваљујући италијанској технологији, успели смо да то смањимо на дозвољену меру и тако постали прва еколошка топлана у земљи – рекла нам је Марија Милановић, директорка предузећа „Еко Гроцка“, која је изразила наду да ће се и остала постројења у држави угледати на њих. Постројење ради на принципу пречишћаваеа дима у димњаку пре него што изађе у атмосферу. На тај начин све штетне материје се задржавају, а у ваздух одлази готово чиста водена пара. Унутар димњака налази се посебан механизам који испира дим, честице пепела падају и таложе се, а у ваздух одлази чиста пара.

На крају процеса пепео односимо на депонију, а у крајњем случају он се може искористити и као сировина, рецимо као подлога за асфалт и бетон, али у руге сврхе – објаснио нам је Никола Мацановић, пројектант постројења. Становници Гроцке приметили су разлику истог дана. Живим овде годинама и од октобра до априла избегавали смо да отварамо прозоре јер је ваздух био готово црн. Није било пријатно за дисање, а прашине је било на све стране. По земљи, аутомобилима, дрвећу.

Већ данас, када је укључено ново постројење, ствар је другачија. Ово је велика ствар за нас, али и за цео град и екологију – каже Здравко Марковић, који живи поред топлане. Промену је приметила и Мирјана Савић, која ради у близини топлане. Сваког понедељка када бих дошла на посао, прво сам морала да очистим прашину, па онда све остало. Сада је другачије, а сигурна сам и да ће бити лепша када све буде чистије – рекла нам је Мирјана. У БРОЈКАМА: 5.000 честица је испуштано раније 1.500. Дозвољени ниво честица 500-600. Честица испушта нова топлана, док је 20 пута је смањен ниво прашкастих 10 пута је смањена емисија сумпор-оксида. ИЗВОР:АЛО.РС