Данас 5.11.2019. године на топлани у Гроцкој којом газдује наше предузеће уграђен је италијански систем за пречишћавање димних гасова и уштеду енергије, тако да се можемо похвалити да је ово прва топлана у Србији која је уградила овај систем.

Уграђени систем има еколошко дејство тако да ће практично путем водених распршивача шест до седам пута комплетно прати сав дим који ће ићи у атмосферу охлађен. За разлику од старог система где је и температура у димњаку ишла и до 250 степени, сада неће прелазити 50 степени.

Што се тиче угљенмоноксида драстично ће се смањити до 50%, сумпор оксиди ће се довести у параметре дозвољених граница, као и оксиди азота.
Са еколошке стране, овим нашим постројењем ћемо сва четири параметра која захтева екологија довести до дозвољеног стања функционисања.
Сав тај прљави дим који је до сада ишао у атмосферу таложиће се у посебним танковима, који ће се по потреби чистити.
Овај еколошки систем ће прорадити за отприлике 15 дана, тако да грађани који живе у центру Гроцке током грејне сезоне са овим новим системом удисати далеко квалитетнији ваздух, него што је био то случај до сада.

Монтирању система присуствао је председник скупштине општине Гроцка Стефан Дилберовић са сарадницима као и директори наших предузећа Марија Милановић, Милош Бугарчић и њихов заменик Миленко Буквић.